ПОЧЕТНА
 
 
САОПШТЕЊЕ
09/06/2015
 
У Бијељини одржана друга радионица о енергетској ефикасности за општине Републике Српске

Акциони план енергетске ефикасности општинама олакшава управљање енергијом и приступ фондовима

Бијељина, 04.06.2015.

   У Бијељини је одржана друга радионица о енергетској ефикасности за представнике општина Републике Српске које имају мање од 20 000 становника. Радионицу је организовала ЕФЕКТ мрежа у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Савезом општина и градова Републике Српске.  

Иако према Закону о енергетској ефикасности Републике Српске, општине мање од 20 000 становника нису обавезне имати Акциони план енергетске ефикасности, циљ данашње радионице под називом “Енегретска ефикасност у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској” је био мотивисати општине да ипак приступе изради овог документа.
 „Према Закону о енергетској ефикасности Републике Српске, општине које имају испод 20 000 становника, нису обавезне имати овај акциони план енергетсе ефикасности, међутим уколико га израде системски ће пратити потрошњу енергије, реализовати мјере енергетске ефикасности и остварити финансијске уштеде које могу преусмјерити на нове пројекте енергетске ефикасности за јавне објекте које су у надлежности општина“, истакао је Ервин Ђембер, цертифицирани савјетник за енергетску ефикасност из Центра за развој и подршку Тузла (ЦРП).
Присутнима су се обратили стручњаци за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије из Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске, Машинског факултета у Бањој Луци, Центра за развој и подршку Тузла, ЕФЕКТ мреже и Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ). 

Данијела Кардаш дипл.инг. машинства, Универзитета у Бањој Луци говорила је о енергетској ефикасности у међународном контексту и рефлексијама на јединице локалне самоуправе, а Законски оквир и програм Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, представила је Татјана Драгичевић.  Ервин Ђембер и Дарко Тишма из Центра за развој и подршку Тузла су говорили о енергетској ефикасности у зградарству и јавној расвјети, а проф. Петар Гверо, дипл.инг.машинства, Машински факултет Универзитета у Бањој Луци о обновљивим изворима енергије и кориштењу биомасе у системима даљинског гријања локалних заједница. Радионица је завршена позитивним примјерима реализованих пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у општинама, које је предочила Александра Станивуковић дипл.инг. машинства, стручњак за енергетску ефикасност из Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ).

Ово је друга по реду радионица о енергетској ефикасности за јединице локалне самоуправе Републике Српске. Прва је одржана у Мркоњић Граду,  а на данашњој су присуствовали представници општина Сребреница, Милићи, Власеница, Осмаци, Хан Пијесак, Шековићи, Угљевик, Лопаре, Пелагићево, Доњи Жабар, Шамац, Вукосавље, Брод, Петрово, Станари и Србац .

 

АКТУЕЛНО
- На кафу са начелником
- Дан отворених врата   Скупштине
- Јавне набавке
- Конкурси
- Oгласи и обавјештења
ИНФОРМАЦИЈЕ
- Мјесне канцеларије
- Мјесне заједнице- контакт
- Важни телефони
- Удружења
- Спортске организације
ОБРАСЦИ