ПОЗДРАВНА РИЈЕЧ
 
 
ПОЗДРАВНА РИЈЕЧ

Поноћна тишина,оглашавање зрикаваца и ноћних птица.На крају распјевани пијетлови најављују зору.

Из куће у којој станује дјевојка,најљепша у селу излази брат и осматра башту и ширу околину.Пошто се увјерио да нема никог узима пушку и одлази иза куће и испаљује један хитац. Након тога иза куће се појављује групица младих момака која полако прилази кући застану на једном мјесту гдје момак од дјевојке објашњава како да се пришуњају,показује сигнале,са акцијом се почиње,али чује се шкрипа врата од куће,вођа даје знак да акција стане . Дјевојка излази у башту и говори:

ОЈ МИЛОДО,МИЛОДИЦЕ

ЈА САМ ПОСИЈАЛА
И ТЕБЕ,И ШЕСТОПЕР,
И КАЛОПЕР
И РАНИ БОСИЉАК

АЛ, НАВАДИ СЕ МОМЧЕ МЛАДО ,НЕЖЕЊЕНО
БОСИЉАК МИ БЕРЕ
КАЛОПЕР МИ СИЈЕЧЕ
А МЕНЕ ВРЕБА,

МЛАДУ ДА ОБЉУБИ

НЕДАМ СЕ ЈА МЛАДА ПРЕВАРИТИ ,
МОЈ МИЛОДО,МИЛОДИЦЕ.

 

Дјевојка одлази у кућу.

Ништа боље,од наведеног приказа народног обичаја уз Ђурђевдан,не може дочарати љепоту наше Општине - мирис цвијетних ливада и воћњака,очуваних шума и плодних њива.

Предио централне Посавине,гдје је смјештена Општина Доњи Жабар,између Шамца са западне и Брчког са источне стране,те Орашја на Сави сјеверне и Пелагићева са јужне стране,познат по чојству и јунаштву,слободарској традицији својих житеља,данас,је познат по пољопривредно-прехрамбеној производњи и услугама,саобраћајно чвориште које се не може заобићи у комуникацијама овог дијела Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Општина Доњи Жабар удаљена од Београда 180 km, Бања Луке 200 km и Сарајева 240 km, са добрим комуникацијама и прелијепим крајоликом,представља предио у који треба доћи.

 
 
АКТУЕЛНО
- На кафу са начелником
- Дан отворених врата   Скупштине
- Јавне набавке
- Конкурси
- Oгласи и обавјештења
ИНФОРМАЦИЈЕ
- Мјесне канцеларије
- Мјесне заједнице- контакт
- Важни телефони
- Удружења
- Спортске организације
ОБРАСЦИ